Pojemność zbiornka - wątpliwości

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Blutut
    Classic
    • 2012
    • 21

To teraz ja tak naukowo :P Zamierzam pisać pracę inż. nt. alternatywnych źródeł ale bardziej idąc w kierunku budownictwa pasywnego. I tutaj moje pytanie jest takie czy ktoś z forum jest w tym temacie "zanurzony"?
  • piociel
    Rider
    • 2010
    • 526
    • Volkswagen

Najwięcej wlałem 53L do baku przy zasięgu 40km. I wszystko by sie zgadzało, ale...wczoraj rozmawiałem ze znajomym, który pomyka fabią II 1,4TDI. Zarzeka się że wlewa pod 60l (katalogowo 45L) jak naciska czarny guziczek po prawej stronie wlewu. Czy to możliwe? Co to za guzik? Jakieś odpowietrzenie?
    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

W OII nie ma takiego guzika, chyba ze w wersji FL cos takiego dodali.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie kojarzę żadnego "guziczka" przy korku wlewu paliwa... Kiedyś słyszałem o podobnym rozwiązaniu w jakiejś marce (czasowe odblokowanie dodatkowych 15% pojemności zbiornika paliwa), ale nie pamiętam teraz, jakiej marki to dotyczyło (na pewno nie chodziło o Skodę).
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

piociel, takie "przelewanie" nie jest specjalnie zdrowe dla auta, więc na twoim miejscu nie brał bym z niego przykładu. Na 45l to można na spoko przelecieć z 800 km więc w czasie takiej drogi to postój "na odpoczynek i tankowanie" jest jak najbardziej wskazany.
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ary
            Rider
            • 2011
            • 634

piociel, 15 litrów w odpowietrzenie to chyba nie jest możliwe. Może dystrybutor przewala Swojego Scouta raz zalałem na 61,15 l, przy katalogowych 60 litrach. Zasięg miałem 0km
            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

Zamieszczone przez Eidos71
              Kiedyś słyszałem o podobnym rozwiązaniu w jakiejś marce
              nie w jakiejs, ale w VW tez jest, bylo w Polo jest w OI nie wiem czemu ma to sluzyc, moze niczemu i dlatego teraz tego nie daja, moze jak pisze Kowal niezdrowo to dla auta.
              Polo udalo mi sie przelac przy ciaglym odpowietrzaniu o jakies 12 litrow (wg.dystrybutora), w Skodzie do pelna leje tylko z banki. nawet wtedy weszlo tylko pare litrow wiecej niz podaje producent (banka z podzialka).

Komentarz

• piociel
                Rider
                • 2010
                • 526
                • Volkswagen

Moje odczucia były podobne. Przy kolejnym tankowaniu ma mi pokazać kwit ze stacji. Rzeczywiście w trakcie rozmowy podeszliśmy do jego auta i był tam jakiś "dzyndzel". Było to wczoraj wieczorem i jeszcze nie zdążyłem zobaczyć czy mam coś takiego u siebie. Ja też nie rozumiem czemu miałoby to służyć i gdzie te 15L mogło by się wlać
                Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.

Komentarz

• Luk@s
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 212

ja miałem w Ibizie 1.9SDI taki odpowiecznik ale to dawało ze 3-4L więcej.
                  service by Auto Tar

Komentarz

• macluke
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875

Zamieszczone przez Eidos71
                    Nie kojarzę żadnego "guziczka" przy korku wlewu paliwa... Kiedyś słyszałem o podobnym rozwiązaniu w jakiejś marce (czasowe odblokowanie dodatkowych 15% pojemności zbiornika paliwa), ale nie pamiętam teraz, jakiej marki to dotyczyło (na pewno nie chodziło o Skodę).
                    jest takie coś w O1. Dokładnie - po odkręceniu korka po lewej stronie w środku. Naciska się to pistoletem dystrybutora.
                    Po naciśnięciu można dolać - tyle przynajmniej raz mi sie udało - do 5-6 litrów ropy. Nie od razu, tylko odpowietrzanie-dolewka-odpowietrzanie-dolewka....

W O2 nie ma już tego rozwiązania, co także pewnie oznacza, że w inny sposób został rozwiązany problem z odpowietrzaniem.

więcej na ten temat w tym poście: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=11094

Komentarz

piociel, ta laska w Twoim avatarze to Twoja kobieta? :szeroki_usmiech
                      sorry za OT

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

Zamieszczone przez piociel
                        Ja też nie rozumiem czemu miałoby to służyć i gdzie te 15L mogło by się wlać
                        Zbiornik paliwa posiada pusty "bufor" w którym jest miejsce na zbierające się zbyt szybko w zbiorniku opary lub (częściej występujące) pienienie się paliwa podczas jazdy. Szczególnie dotyczy to diesli, ponieważ ON ma tendencję własnie do pienienia się. Jak jedziesz w długą trasę i wiesz, że będziesz jechał po równym i zależy ci na "połykaniu" kilometrów, to oczywiście takie rozwiązanie raz na jakiśczas można zastosować, że ten "bufor" wypełniasz paliwem. Ale jak zalejesz tak i jeździsz po dziurawych drogach, to nie zdziw się jak paliwo po prostu wykipi ci przez korek wlewu. A co do pojemności, to nie wiem jak w Fabii, ale ja mając Sharana przy zbiorniku o pojemności 70 litrów wlewałem 90 i jeszcze to nie było "do pełna" więc kolega może nie kłamać.
                        Alfee
                        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• obrus
                          Elegance
                          • 2011
                          • 783
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Był kiedyś artykuł na temat tych dodatkowych litrach w Fabiach i chodziło o odpowietrzenie. Jak pamiętam, inne trzymanie pistoletu skutkowało zwiększeniem ilości wlanego paliwa.

Komentarz

• piociel
                            Rider
                            • 2010
                            • 526
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez kross12
                            piociel, ta laska w Twoim avatarze to Twoja kobieta? :szeroki_usmiech
                            sorry za OT
                            Nie obraziłbym się :lol:
                            Fotka przyciąga uwagę...Szczególnie samochód :twisted:
                            Skoda? Skoda. Wszystko pasuje

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

A jakie są standardowe litraże baków w poszczególnych modelach?

Komentarz

• Artur73
                                Drive
                                • 2007
                                • 82

W Fabii można wlać na pewno 10 litrów więcej, tak mi zatankowali w Gdańsku. Pan z obsługi stacji zapytał czy pod korek, wskazówka paliwa drgnęła z max. dopiero po przejechaniu 150 km. W Octavii tego nie próbowałem, nie jest wskazane przepełnianie zbiornika.

Komentarz

• Lesiu34
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 159
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wracając znad morza do domu, tankowałem przy wskaźniku paliwa praktycznie na zerze i zasięgu na komputerze 60 km. Do 55 litrowego zbiornika wlałem 54,5 litra benzyny. Nie mam pojęcia jak na 0,5 litra miałem zajechać 60 km. Co do samego tankowania to nie przepełniałem, tylko zatankowałem do odbicia pistoletu. Trochę obawiam się wskazań komputera i wskazówki na liczniku bo de facto nie wiem nigdy ile tego paliwa jeszcze mam i na ile starczy w rzeczywistości.

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Z rurą wejdzie 57-58 l. Czasem jak masz 0km na kompie jeszcze można ujechać 20-30 km.
                                    Był taki temat, ale nie umiem go znaleść.
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• DorianGray
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 35

Mi się udało po wciśnięciu tego "przycisku" wlać coś koło 12 litrów (Fabia 1).
                                      Skoda Fabia I 1.9 TDI ATD 2003
                                      Skoda Octavia I 1.9 TDI AXR 2006

Komentarz

• szachu
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 639
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                                        Z rurą wejdzie 57-58 l. Czasem jak masz 0km na kompie jeszcze można ujechać 20-30 km.
                                        Potwierdzam, wracałem od teściów, tak z 10-15 km jechałem z informacją , że już nie mam paliwa (nie miałem wyboru, po drodze straszna głusza, nie było gdzie zatankować).

Komentarz

• janko30
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 50

passaty tez miały takie odpowietrzenie. ja osobiscie wlewałem 7 l wiecej, na trase bardzo przydatna sprawa, była w passacie oczywiscie bo jak zatankowałem przed promem to dojezdzałem do domu około 1100km bez tankowania, tak ze jak kto lubi, w skodzie mi troszke tego brakowalo, no ale jak sie nie ma to trza stawac i lac.
                                          Mowa dana nam jest po to, żeby wyrażać myśli

Komentarz

Zamieszczone przez Artur73
                                            wskazówka paliwa drgnęła z max. dopiero po przejechaniu 150 km
                                            o wlasnie jak to cieszy, pamietam ze kiedys jak przelalem tak porzadnie polo to ruszyla sie dopiero po ok. 250 km, tylko ze jechalem na trasie. To bylo by wiarygodne, w Skodzie juz mi sie tak nie zdazylo, nawet jak troszke przeleje to wszystko dosc szybko wraca do normalnosci

Komentarz

• giiiienek
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 242

Ja wlałem 56l a jeszcze rezerwy nie było nawet, wskazówka ruszyła się gdzieś po 160km.

Komentarz

• voytek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 480
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ten przycisk w Fabii to zaworek odpowietrzenia baku. Miałem Fabię 1.4 16V (benzyna) i było coś takiego. Korek wlewu paliwa wciska ten guzik kiedy jest wkręcony i wtedy paliwo może w miarę potrzeby przemieszczać się do zbiorniczka "buforowego". Podczas tankowania nie należy tego przycisku wciskać, bo wtedy napełnimy bak plus ten właśnie bufor mający za zadanie pomieścić rozszerzające się paliwo przy wzroście temperatury czy spienieniu. Ma on też zabezpieczać przed wypływem paliwa po dachowaniu auta. W Octavii nie ma już tego przycisku (w O2 FL również), ale bufor też istnieje, inaczej rozwiązano zabezpieczenie przed jego napełnieniem. Po odbiciu pistoletu da się na upartego wlać dodatkowych kilka litrów paliwa lejąc je po prostu bardzo powoli.

Komentarz

• dudek_t
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1421

Co jest niby "niezdrowego" dla samochodu w tankowaniu pod korek? OI tdi zawsze tak tankuje i nigdy nic złego z tego powodu się nie działo a przebieg to 145000km. NIGDY nie zdarzyło mi się, jak to ktoś napisał, wykipienie paliwa. Do pełna wchodzi ponad 60 litrów. Jeżdżąc spokojnie tankowanie wychodzi mi co 1100km.

Komentarz

Pracuję...